בליל ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, נוהגים לסדר שולחן ערוך מכל פירות האילן, ומכל פירות הארץ, ומברכים "שהחיינו" על פרי חדש.
"ברוך אתה ה', אלוהינו מלך העולם, שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה."
ברוך אתה ה', אלוהינו מלך העולם, בורא פרי העץ."



חיטה
החיטה היא אחד מהגרעינים העתיקים ביותר שתורבתו על ידי האדם. גרעין החיטה מורכב משלושה חלקים:
נבט החיטה - מהווה מקור לויטמינים B1, B2, B3 , מגנזיום, ברזל ואבץ.
אנדוספרם - החלק שנמצא בין הנבט לקליפה, מכיל מעט מאוד ויטמנים. מכיל את רב החלבון והעמילן שבדגן וממנו טוחנים את הקמח הלבן.
סובין חיטה - הקליפה, מהווה מקור עשיר לסיבים, ויטמין B1, B3 , מגנזיום, זרחן ברזל ואבץ.
מן החיטה מייצרים, קמח, פריקה, בורגול, עשב חיטה ועוד...

---
כי האדם עץ השדה
מקורו של ט"ו בשבט הנו במשנה, במסכת ראש השנה: "באחד בשבט ראש השנה לאילן דברי בית שמאי. בית הלל אומרים בחמישה עשר בו."
העניין של ראש השנה לאילנות נמצא גם בבני אדם "כי האדם עץ השדה"
האדם דומה לאילן. האילן גדל והולך, זה עיקרו של העץ. לפיכך נקרא הוא בשם "צומח", משום שעניינו הוא לצמוח. בתחילה אינו אלא גרעין, ולאחר מכן - אילן קטן, ולאחר כך- אילן גדול, ולבסוף הוא נושא פירות.
זה אחד הדברים שאדם צריך ללמוד מן האילנות: עליו לצמוח ללא הרף.
עד כמה שהוא טוב היום - יש להתאמץ שמחר יהיה טוב יותר, ומחרתיים אף מזה. וכשישנו מאמץ, קיימת גם ההבטחה של "מסייעין אותו" מלמעלה, שאמנם ילכו ויגדלו מעלה מעלה, עד למידה יתרה מן ההתאמצות.
(משיחות הרבי מלובביץ')


גפן
מן הגפן מייצרים יין, תירוש, חומץ יין וכן צימוקים.
צימוק הוא ענב מיובש, מאכל הקיים מזה אלפי שנים ומיוצר במדינות רבות בכל רחבי העולם.
ישנם מספר סוגי צימוקים, ביניהם, צימוק כהה, צימוק בהיר, ישראלי, אורגני, ועוד...
ענבים עוזרים לשפר את זרימת הדם ואף לסייע במניעת מחלות לב וכן ידועים בתכונות אנטי- סרטניות.
---
וכי תבואו אל-הארץ
ונטעתם כל-עץ מאכל
ונתן העץ פריו
והארץ יבולה.
עת לנטוע אילנות
עת לנטוע ולבנות.


תאנה
התאנה, הפרי הראשון שמוזכר בתנ"ך, מוזכרת כבר בספר בראשית, בסיפור אדם וחווה:
"וַתִּפָּקַחְנָה עֵינֵי שְנֵיהֶם וַיֵּדְעוּ כִּי עֵירֻמִּם הֵם וַיִּתְפְּרוּ עֲלֵה תְאֵנָה וַיַּעֲשׂוּ לָהֶם חֲגֹרֹת"
תאנים ניתן לאכול כפרי טרי, פרי מיובש, ממרחים, תבשילים ומאפים. כמו כן מיוצרים משקאות לרבות
משקאות אלכוהוליים. בנוסף, בתקופת המקרא שימשה תרופה למחלות עור קשות.
תאנה הינה מקור מצוין לסוכרים פשוטים ואף לסיבים תזונתיים, וטובה מאוד למערכת העיכול.
---
אדריאנוס, הגיע לטבריה וראה זקן חופר חפירות כדי לנטוע עצי פרי. אמר לו: סבא, סבא, אם היית נוטע מוקדם יותר, לא היית
צריך לעבוד כל כך מאוחר.
אמר הזקן: התחלתי לעבוד מוקדם ואני עובד גם בזמן מאוחר, כי אני עושה מה שטוב בעיני ה'.
שאל אותו אדריאנוס: בן כמה אתה?
ענה הזקן: בן מאה. אמר אדריאנוס: אתה בן מאה, ועדיין חופר גומות כדי לנטוע עצים? אתה חושב שתזכה לאכול מפרותיהם?
ענה הזקן: אם אהיה ראוי לכך אזכה לאכול מפרותיהם, ואם לא, כפי שאבותי התאמצו עבורי, כך אני מתאמץ עבור ילדיי.
אמר אדריאנוס: אם תזכה לאכול מפריים, הודיעני על כך.
כשהניב העץ פירות, אמר הזקן שהגיע הזמן להודיע למלך על כך, מה עשה? מילא את סלו בתאנים והגיע לשער הארמון. השומר
בפתח שאל אותו: מה עסקך כאן? הזקן ענה שהוא רוצה להגיע למלך.
כשהגיע לאדרינוס שאלו: מה עסקך כאן?
ענה הזקן: אני הזקן שפגשת בדרך, כשחפרתי גומות לשתול עצי פרי, ואמרת לי שאם אזכה לאכול מפריים שאבוא ואודיע לך.
זכיתי לאכול מפריים, ואלו הפירות.
אמר אדרינוס לעבדיו: הביאו כורסא מזהב, ויישב בה. ואת סלו תמלאו בדינרים.
אמרו לו עבדיו: מדוע אתה מכבד זקן יהודי?
אמר להם: בוראו נתן לו כבוד, ואני לא אתן לו כבוד?"

רימון
פרי הרימון, המכיל מאות גרעינים עסיסיים, נאכל ונסחר מאז העת העתיקה,בזכות עמידותו לאורך זמן ובזכות טעמו
והסגולות הרפואיות שיוחסו לו.
פרי הרימון עשיר בנוגדי חימצון המסייעים לשמירה על תקינות כלי הדם ומסייעים במניעת מחלות לב וטרשת עורקים.
מן הרימונים מכינים רכז הנמכר בכל ימות השנה. הרכז משמש לבישול, לאפיה, לתיבול סלטים ועוד.


זית
עץ הזית הוא מן העצים המפורסמים והנזכרים ביותר בתנ"ך.
במקרא נזכר הזית לראשונה בסיפור המבול, כאשר היונה, ששלח נוח מן התיבה, חזרה ובפיה עלה זית:
"ותבא אליו היונה לעת ערב והנה עלה-זית טרף בפיה" (בראשית ח,יא)
מן הזית מפיקים זיתים למאכל, שמנים- הן למאכל והן למאור, סבונים ועוד.
ישנם מספר זנים של זיתים, ביניהם סורי, ברנע, פישולן, מנזנילו, פיקואל ועוד.


תמר
צַדִּיק כַּתָּמָר יִפְרַח כְּאֶרֶז בַּלְּבָנוֹן יִשְׂגֶּה
בתנ"ך מופיע שמו של עץ התמר גם כתומר וגם כתמר.
זני התמרים בארץ הינם: מג'הול, דקל-נור, חלאווי, חדראווי, אמרי, דרי ועוד.
התמר עשיר בזרחן, סידן ומגנזיום - מינרלים החשובים למבנה התקין של העצם.
התמר, דל נתרן, ועשיר באשלגן ומתאים להשלמת החוסרים ולאיזון הנוזלים ולחץ הדם בגוף.
רמות הברזל בתמר גבוהות דבר החשוב למניעת אנמיה.

---

עוף בפירות יבשים וסילאן
חומרים (ל- 6-8 מנות):
• 6 כרעיים
• 6-5 בצלים גדולים פרוסים לפרוסות דקות
• 100 גרם צימוקים
• 100 גרם משמשים חתוכים
• 100 גרם שזיפים שחורים ללא גרעינים, חתוכים
• 4 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות גדולות )לא חובה(
• 2 כוסות ציר עוף או מים רותחים

• כפית קינמון
• מעט ציפורן
• פלפל שחור
• כורכום
• כפית מלח
• 2 כפות סוכר חום
• 2 כפות גדושות סילאן או דבש
• רבע כפית מלח

אופן ההכנה:
• יש להשתמש בסיר שניתן להכניס גם לתנור.
• מטגנים את הבצלים ברבע כוס שמן עד שהבצל מזהיב.
• מוסיפים את הכרעיים ומטגנים משני הצדדים עד שהם מקבלים צבע זהוב.
• מוסיפים לסיר את הפירות היבשים.
• מוסיפים את כל התבלינים ואת הסילאן (או הדבש) ואת ציר העוף (או המים).
• מבשלים כשעה על אש קטנה עד לצמצום הנוזלים, מעבירים לתנור שחומם לחום בינוני
למשך כחצי שעה עד להשחמה (תלוי בעוצמת התנור- יש לבדוק כל מספר דקות)
מומלץ להגיש לצד אורז לבן או קוסקוס.
בתיאבון!



---
על המשקל
www.alhamishkal.co.il
0559781921

על המשקל

http://www.alhamishkal.co.il/


Comments

חיפוש לפי קטגוריה

תמונות